Het verhaal van Jaap en Simone Scheerder-Vercammen
In 2012 krijgt Jaap Scheerder het harde verdict dat hij is gediagnosticeerd met ALS. Hij en zijn echtgenote Simone Vercammen beseffen dat hij op termijn veroordeeld zal zijn tot een rolstoel en dat hun woning dan niet langer geschikt is om maximaal comfort te halen uit de situatie. Noodgedwongen zullen ze hun huis met al zijn mooie herinneringen moeten verkopen.
“Dat was een enorm moeilijke, emotionele beslissing”, vertelt Simone. “We hadden het huis met de hulp van onze ouders gebouwd en woonden er sinds 1978. Onze drie kinderen zijn er opgegroeid en Jaap heeft onze dochter destijds thuis ter wereld geholpen. Bovendien ben ik een hamsteraar en ik wilde mijn spulletjes niet kwijt. Maar, we hadden weinig andere keuze dan te verkopen. Al mocht het niet te snel gaan.”
Buiten het feit dat de verkoop gevoelig ligt, moeten Jaap en Simone immers ook op zoek naar een aangepaste woning om te kopen of te huren, maar die vinden ze niet in de onmiddellijke omgeving. Gelukkig kunnen ze op een bouwgrond die Simone kreeg van haar moeder alsnog een adequate woonst laten optrekken. Maar de bouw vraagt tijd én geduld…
“We hebben even gewacht om iemand te contacteren voor de verkoop, want we waren druk met medische afspraken en behandelingen, met het uitzoeken van materialen voor de bouw, overleg met de architect, enzoverder. We hebben dan eerst geprobeerd om via de notaris te verkopen”, herinnert Jaap zich. “Maar er kwam weinig respons.” Volgens Simone heeft dat veel te maken met een algemene tendens dat huizen in een hogere prijscategorie in hun regio minder snel van eigenaar wisselen. “We hadden een grote woning met vier slaapkamers, twee badkamers, een dubbele garage en redelijk wat grond. Dan ligt je prijs al gauw boven het streekgemiddelde. Bovendien stonden er wel wat huizen te koop in de buurt.”
“Vervolgens hebben we een kleine makelaar ingeschakeld”, zegt Jaap. “Maar ook dat was geen succes. Misschien had dat te maken met het feit dat die vooral regionaal werkte en zijn zoekgebied niet groot genoeg was voor dit soort huis.”
Tot slot doet het koppel een beroep op de diensten van ERA Janssens & Janssens.
“We kenden hun kantoor van uit het straatbeeld. Doordat ze deel uit maken van een nationaal netwerk van vastgoedkantoren bereiken ze een groter publiek. Koen maakte vanaf het eerste moment een goede indruk”, weet Jaap. “Het klikte niet alleen met de makelaar, maar ook op persoonlijk vlak wist hij meteen ons vertrouwen te winnen.”
“We zijn dan een stukje in prijs gezakt”, verduidelijkt Simone. Tenslotte, hoe langer je huis op de markt staat, hoe meer de kosten oplopen. Je moet de rekeningen blijven betalen en zorgen dat het onderhouden blijft, zodat het niet vervalt. Bovendien zagen we dat van de andere te koop staande huizen in deze buurt er maar weinige een koper vonden. Het onze was deze keer in iets meer dan drie maanden verkocht. Het is dus uiteindelijk nog snel gegaan.”
Een samenvatting van jullie ervaringen?
“We hebben de indruk dat tegenwoordig meer kopers met een makelaar willen werken, omdat ze dan meer vertrouwen hebben. Terwijl ze vroeger meer uit de hand kochten omdat dat voornamelijk goedkoper was. Voor de verkoper is het dan weer voordeliger dat een makelaar zoals ERA Janssens & Janssens een groter gebied van potentiële kopers kan aanboren”, meent Simone. “Concreet heeft Christel de verkoop heel goed geregeld. Proficiat daarvoor”, aldus Jaap. “Wie we in het kantoor ook aan de lijn kregen, dat contact was altijd goed. Je hebt echt het gevoel dat er een hele ploeg achter staat. Van ons krijgen ze een 9, omdat ze ons veel (zorgen) uit handen genomen hebben.”